Idén könnyebb lesz Ausztriában dolgozni

 Az osztrák munkaügyi miniszter megerősítette: januártól Ausztria korlátozott piacnyitásra készül - adta hírül a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

Az osztrák fél szándékai szerint ötven szakmában teszik majd lehetővé, hogy a közép- és kelet-európai uniós országokból érkezők munkát vállaljanak Ausztriában.

A magyar (Lamperth Mónika) és az osztrák miniszter (Martin Bartenstein) abban is megegyezett, hogy a gyakornokok számára jelenleg 1800 munkavállalási lehetőséget adó, illetve a határ menti ingázókra vonatkozó kétoldalú foglalkoztatási egyezményt újabb, várhatóan kedvezőbb feltételeket biztosító, kibővített megállapodással cserélik fel.

Szakképesítések kérdése

A tárgyaláson fontos szerepet kapott a kölcsönösen elismert szakképesítések körének bővítése. A meglévő 20, már elismert szakképesítés mellett továbbiak elfogadását kérte a magyar tárcavezető az osztrák féltől. Az osztrák partner erre a javaslatra is fogékonynak bizonyult: megállapodtak, hogy az uniós szabályozás adta keretek között bővítik a kölcsönösen elismert szakképesítések számát.

Jelenleg 45 szakképesítés elismeréséről folynak az egyeztetések, melyek többségében már egyetértés alakult ki. Lamperth Mónika kérte a szakértői tárgyalások felgyorsítását.

Tervezett szakmák

A tervezett szakmák, amelyekre a könnyítések vonatkoznának, a jobpilot.hu információ szerint a következők: szakács, hentes, kőműves, mozdonyvezető, gépésztechnikus, gépészmérnök, építőipari technikus, autószerelő, hegesztő, tetőfedő, mélyépítő munkás, útburkoló, vasbetonszerelő, épület- és bútorasztalos, villanyszerelő, nehézgépszerelő, optikus, daru- és felvonókezelő, bádogos, esztergályos, lakatos, szerszámkészítő, marós, csőhálózat-szerelő, mezőgazdasági gépszerelő, géplakatos, kovács, üveges, lakkozó, hidegburkoló, parkettázó, vulkanizáló, adatfeldolgozó technikus, adatfeldolgozó mérnök, közgazdasági technikus, fűtés és gáztechnikus, erősáramú technikus.

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: