Trükkös munkaközvetítés külföldre

A csalás mindig elítélendő, de különösen akkor, ha az anyagilag gyakran amúgy is kedvezőtlen helyzetben lévő munkát keresőt csapják be. Márpedig becsapják, különösebb lelkiismeretfurdalás nélkül.

 Az elmúlt napokban több magyar állampolgár kereste meg barcelonai főkonzulátusunkat balul végződött spanyolországi munkavállalás miatt. Elmondták, hogy magyar munkaközvetítők nagyon kedvező feltételekkel narancsszedésre toboroznak munkavállalókat az ország különböző helyein. Az ígéretek magas fizetésről, olcsó szállásról szólnak. A külképviseletünket megkereső állampolgárok szerint ezzel szemben a kinti munkáltató hivatalos ügyek intézése címén elveszi útleveleiket, de nem adja vissza. A munkavállalók máig nem rendelkeznek aláírt szerződéssel. A fizetés jóval alacsonyabb, mint amit kilátásba helyeztek, és szállásköltség címén túlnyomó részét még ennek is levonják. Sokan már haza is utaztak - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel Polgár Viktor külügyi szóvivő.

A Külügyminisztérium felhívja a figyelmet, hogy aki spanyolországi szezonális munkára jelentkezik, tájékozódjon a területileg illetékes munkaügyi központnál, ahol a magán-munkaközvetítőkről nyilvántartást vezetnek.

Ha a magán-munkaközvetítői tevékenység külföldi munkavállalásra irányul, a magán-munkaközvetítőnek a fogadó ország jogszabályairól - különösen a foglalkoztatással, a külföldiek munkavállalásával, az idegenrendészettel kapcsolatos szabályokról - a közvetítést megelőzően a munkát keresőt írásban, hitelt érdemlően tájékoztatni kell. A tájékoztatás elmulasztásával vagy a téves tájékoztatással a magán-munkaközvetítő a munkát keresőnek okozott kárért felelősséggel tartozik.

A Külügyminisztérium nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy be nem jegyzett munkaközvetítőn keresztüli munkavállalás rendkívül nagy kockázattal jár, és a becsapott munkavállaló utólag nem, vagy csak nagyon nehezen tudja érvényesíteni esetleges kártérítési igényeit.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2006. december 13.

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: