Relaxáció

 A stressz csökkenthető relaxációval. Vannak, akik jobban szoronganak munkainterjú előtt, és ez sok szenvedést okoz számukra. Az ilyen személyeknek sokat segíthet, ha megtanulnak ellazulni, relaxálni, esetleg a Progresszív Relaxáció módszerével.

A progresszív relaxáció módszerét 1930-ban dolgozta ki Edmund Jacobson. A módszer hatékony ellazító technika, ami segít csökkenteni a szorongást. A technika lényege abban áll, hogy bizonyos izomcsoportokat tudatosan megfeszítünk, majd ellazítunk a testünkön. Érzelmi tónusunk és az izomtónusunk között összefüggés van. Jacobson szerint, ha a testünk ellazul, azt a lelkünk is követi. Ha belül feszültek vagyunk, akkor az izmaink is megfeszülnek. Ha az izmaink ellazulnak, a lelkünk is ellazul.

A módszer:

Találj magadnak egy csöndes szobát, ahol relaxálhatsz!
Ahhoz, hogy megtanuld a progresszív relaxáció módszerét, az egész tested el kell hogy lazuljon, ezért jó, ha egy ágyon, matracon tudsz gyakorolni fekvő helyzetben!
Lehetőleg laza, bő ruhát viselj!
Legalább 15 percet szánjál rá naponta!
Vegyél egy kazettát, és nyugodt hangon olvasd fel rá a következő instrukciót! Ha van olyan barátod vagy ismerősöd, akinek a hangját kellemesnek találod, akár őt is megkérheted, hogy olvassa fel a kazettára a szöveget!

"Helyezkedj el kényelmesen! Meg foglak kérni, hogy feszítsd meg, majd pedig lazítsd el a tested különböző izomcsoportjait! Próbálj meg mindig csak arra a testrészre koncentrálni, amivel épp akkor dolgozunk!
Próbálj meg csak a légzésedre összpontosítani! Belélegzel... kilélegzel! Képzeld el, hogy az egész tested ellazult, és hogy minden feszültség elszállt! Most feszítsd meg a lábujjaidat... most pedig lazítsd el őket! Most feszítsd meg a térded... most pedig lazítsd el a térded! Most feszítsd meg a jobb lábad... most pedig lazítsd el a jobb lábad! Érezd, ahogy elnehezül a jobb lábad... Most feszítsd meg a bal lábad... most lazítsd el a jobb lábad! Most feszítsd meg a feneked izmait... most lazítsd el a feneked izmait! Érezd, ahogy a tested alsó fele elnehezül... Most feszítsd meg a hasizmaid ...most lazítsd el a hasizmaid! Most feszítsd meg a mellkasod izmait... most lazítsd el a mellkasod izmait! Érezd, ahogy a tested alsó feléből elszállt a feszültség... Most feszítsd meg a vállaidat ... engedd el a vállaidat! Engedd, hogy az ágyhoz érjenek... lazítsd el a vállaidat!

Most szorítsd ökölbe a bal kezed... lazítsd el a bal kezed! Most feszítsd meg a bal felkarod izmait... most lazítsd el a bal karod felső részét! Most feszítsd meg az egész bal karod... most lazítsd el az egész bal karod! Most szorítsd ökölbe a jobb kezed... most lazítsd el a jobb kezed! Most feszítsd meg a jobb felkarod izmait? lazítsd el a jobb karod felső részét! Most feszítsd meg az egész jobb karod... most lazítsd el az egész jobb karod! Most szorítsd össze az állkapcsod... lazítsd el az állkapcsod!. Most nyisd ki tágra a szádat... most lazítsd el a szádat! Most grimaszolj, fintorogj... most lazítsd el az arcizmaidat! Most nyisd ki tágra a szemeidet... most hunyd le a szemeidet! Most lazulj el... érezd, hogy az egész tested ellazult! Lélegezz mélyeket! Kilégzés! Belégzés! Teljesen ellazultál."

Fontos, hogy amikor az instrukcióban egy bizonyos izomcsoport megfeszítését kérik, akkor érezzük az izomfeszülést! Ha a gyakorlatot megfelelően végezzük, az adott izomcsoport el kezd remegni, és akár enyhe fájdalom is keletkezhet. A relaxáció alatt a szervezet regenerálódik, felfrissül, és így jobban tudjuk majd mozgósítani az erőtartalékait. Sok sikert!


 

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: